Scheiden zonder convenant, mag dat?

gezinsvriendelijk-scheiden-convenant-verplichting

Scheiden zonder convenant, mag dat?

Ja hoor, scheiden zonder convenant mag. Het is niet wettelijk verplicht om een convenant op te stellen bij een (echt-)scheiding.

In mijn praktijk wordt er altijd een convenant opgesteld, om de gezamenlijke afspraken vast te leggen. Indien van toepassing, wordt ook het gezinsplan opgesteld. Bij indiening van het verzoek tot scheiding worden het convenant en het gezinsplan (op verzoek van onze advocaat) beide als onderdeel van de echtscheidingsbeschikking opgenomen. De beschikking wordt door de rechter afgegeven.

Mogelijke gevolgen van scheiden zonder convenant

Soms heeft een advocaat een scheiding afgehandeld en blijkt er geen convenant te zijn opgesteld. Dit gebeurt vooral wanneer er geen minderjarige kinderen zijn en de partners het eens zijn over de scheiding. Kan dat problemen geven?

Absoluut. Er worden geen afspraken vastgelegd over de eigen woning, lijfrentes, eventuele openstaande erfenissen, schulden, pensioenen et cetera.

In de toekomst geeft dit veelal fiscale problemen bij cliënten en dienen zij alsnog de scheiding financieel goed af te wikkelen. Een scheiding is dermate complex en vergt continue bijscholing van de begeleider. Niet alleen de huidige wetgeving is aan verandering onderhevig, het is ook van groot belang om de toekomstige fiscale wijzigingen mee te nemen om tot goede en eenduidige afspraken te komen met elkaar.

Begeleiding op maat

Elke scheiding is uniek en vraagt om een aanpak op maat. Soms is de situatie dermate ingewikkeld, dat wij onderling (als leden van De Scheidingsdeskundige) de zaak met elkaar doornemen en bespreken met onze “huisadvocaat”, zodat de cliënt erop kan vertrouwen dat de gemaakte afspraken zijn getoetst op juridisch, financieel en fiscaal vlak.

Wij zijn kritisch voor onszelf en willen elke cliënt de juiste begeleiding bieden. De cliënt mag kritisch zijn in het zoeken naar de persoon die bij hem of haar past om de scheiding in de juiste banen te begeleiden. Er komt veel op je af en het proces vraagt veel van jou en je (ex-)partner.

Zijn er twijfels of het nu goed wordt geregeld met jullie scheiding? Gewoon even bellen op 06 29 477 394 met Anneke en samen kijken we of een second opinion nodig is. De kans is groot dat zij in gesprek zit en dan belt ze je zo snel mogelijk terug.

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs