Ouderschaps- of Gezinsplan bij een scheiding?

Gezinsplan-ouderschapsplan-gezinsvriendelijk-scheiden

Ouderschaps- of Gezinsplan bij een scheiding?

Vanaf 2017 hebben wij getest met gezinnen hoe zij het ervaren wanneer er een gezinsplan wordt opgesteld in plaats van een ouderschapsplan. Wat een impact alleen al om het anders te noemen. Direct merkten wij op dat er verzachting plaatsvond tijdens het intakegesprek en de ouders achterover leunden in hun stoel.

Wat veroorzaakt de rust?
De vele gezinnen hebben wij aan het eind van het scheidingsproces een evaluatieformulier in laten vullen en hieruit kwam vooral naar voren dat zij de betrokkenheid bij en het denken vanuit het gezin als zacht hebben ervaren. Het gebruik van andere woorden had ook impact. Het woord gezinsplan maakte scheiden met kinderen voor de ouders al zachter. De weerstand naar de andere partner werd direct en zelfs voelbaar minder.

Inhoudelijk ook anders?
Ja en nee. Op sommige punten wel en uiteraard volgen wij gewoon de wettelijke normen waar het officiële ouderschapsplan immers aan moet voldoen. Want scheiden met kinderen heeft immers naast de zorgregeling ook financiële en fiscale gevolgen.

Wat is het grootste verschil?
Dat wij een persoonlijk boodschap in het gezinsplan vermelden en dat het gezinsplan binnen zes tot twaalf maanden wordt geëvalueerd met elkaar. Eerst maar samen ervaren of deze afspraken wel werken en past dit plan wel bij jullie gezin. Dat is nu niet te overzien en dan geeft dit rust. Dat nemen we ook op in het gezinsplan.

Hoe ervaren de kinderen dit?
Elke keer horen wij van de kinderen hoe fijn ze dit hebben gevonden en dat zij ondanks het verdriet nu beter begrijpen wat er allemaal gebeurt. Wij vinden het heel normaal dat de kinderen worden betrokken bij het scheidingsproces en dat zij een eigen kindbehartiger, coach of therapeut mogen spreken, die hun stem vertaalt naar de ouders. Wat mooi om te zien dat aan het eind van de scheiding en wanneer iedereen bij elkaar komt, de rust is neergedaald, de liefde met elkaar wordt gedeeld en zij nog steeds het gezin zijn met elkaar.

Welk cijfer krijgen wij van de gezinnen na de scheiding?
Gemiddeld een 9,5. Dat vinden we leuk en toch worden wij nog blijer wanneer we zien dat het beter gaat met het gezin en dat er door de ouders en de kinderen altijd de opmerking wordt gemaakt dat er ondanks de pijn, de rouw en het verdriet er soms ook zo hard is gelachen en dat het en/en is om de verschillende emoties te voelen.

Scheiden kan volgens ons altijd beter, liever, zachter en vooral vriendelijk.

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs