Mag ik met de kinderen verhuizen na de scheiding?

Gezinsvriendelijk-scheiden-kind-verhuizen-scheiding

Mag ik met de kinderen verhuizen na de scheiding?

Hoewel onze ervaring is dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend, is dit een onderwerp wat veel begeleiding vraagt tijdens het opstellen van een gezinsplan. Wij werken namelijk niet met een ouderschapsplan. Op onze pagina Ouderschapsplan? kun je daar meer over lezen, maar dat terzijde.

Wat doet een rechter als je wilt verhuizen na een scheiding en je hebt samen het gezag over jullie kind?

Een rechter houdt zich bezig met de volgende punten:

  • De noodzaak om te verhuizen (bijvoorbeeld nieuw werk).
  • Het recht en belang van de verhuizende ouder om te verhuizen en de vrijheid om zijn of haar leven opnieuw in te richten (bijvoorbeeld nieuwe relatie en de duur van die relatie).
  • Verder moet je kunnen aantonen dat de verhuizing doordacht en goed is voorbereid. Verhuizen zonder enige voorbereiding zal mogelijk door de rechter worden teruggedraaid.
  • De door de verhuizende ouder geboden alternatieven en maatregelen om de gevolgen van de verhuizing voor het kind en de andere ouder te verzachten en/of te compenseren.
  • De mate waarin de ouders in staat zijn tot onderlinge communicatie en overleg.
  • De rechten van de andere ouder en het kind op onverminderd contact met elkaar in hun vertrouwde omgeving.
  • De verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg.
  • De frequentie van het contact tussen het kind en de andere ouder voor en na de verhuizing; Als ouders samen de verzorging hebben over het kind, het zogenaamde co-ouderschap, dan zal de rechter eerder geneigd zijn om de vordering af te wijzen dan wanneer er nauwelijks contact is tussen het kind en de andere ouder.
  • De leeftijd van het kind, zijn mening en de mate waarin het geworteld is in zijn omgeving of juist gewend is aan verhuizingen.
  • Het kan van belang zijn dat de (extra) kosten van de omgang na de verhuizing geheel of deels worden gecompenseerd door de verhuizende ouder. Als een ouder ver weg gaat wonen, zal de vertrekkende ouder een plan moeten neerleggen op welke wijze de reiskosten worden gecompenseerd. Soms kan de ‘achterblijvende’ ouder dan bijvoorbeeld elke maand een bedrag ontvangen om een ticket te kopen en worden de verblijfskosten vergoed.

Iedereen heeft het recht en de vrijheid om zijn of haar leven opnieuw in te richten. En het wordt anders als het kind meeverhuist en de andere gezaghebbende ouder geeft geen toestemming om te verhuizen. De bewijslast rust dan op de ouder die wil verhuizen om de noodzaak tot verhuizing aan te tonen. Bijvoorbeeld: verhuizen naar de Randstad omdat in Drenthe geen werk te vinden is.

Wil jij je achteraf niet branden aan afspraken die misschien toch niet zo handig zijn voor het gezin? Voorkom de gang naar de rechter en bespreek het samen met je partner en met ons. Dan komen we er samen wel uit. Natuurlijk hebben de kinderen ook wensen en soms zorgen. Een gezinsgesprek kan dan heel verhelderend werken.

In ons stappenplan staat dit als volgt uitgelegd:
Na afloop (en soms tussentijds) plannen we, indien nodig, een gezinsgesprek in. We zijn er allemaal bij: de kinderen, de eventuele kindbehartiger of kindercoach, de ouders en Anneke, de regiehouder. Dit is een emotioneel moment. Er is ruimte om wensen en zorgen nog eens door te nemen. We bespreken de “onderhoudsbeurt” voor de kinderen en er worden cadeautjes uitgewisseld. Natuurlijk is de scheiding droevig, en iedereen mag ook trots op zichzelf en de anderen zijn. Jullie hebben zoveel bereikt!

Wil jij duidelijkheid en vooral rust met de kinderen voor de toekomst? Een afspraak is zo geregeld en wij regelen de rest.

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs