Kan ik scheiden van mijn zieke partner?

gezinsvriendelijk-scheiden-partner-ziekte

Kan ik scheiden van mijn zieke partner?

De cijfers liegen er niet om: maar liefst 76% van de mensen zou iemand veroordelen die zijn of haar zieke partner verlaat, blijkt uit onderzoek*. In de praktijk wordt de soep minder heet gegeten: van de mensen die het in hun omgeving meemaakten, veroordeelde een kwart degene die wegging.

“Waar je bij een ‘gewone’ scheiding bijval of steun krijgt – ‘Ik vond het altijd al een hark’ of ‘Het is beter zo’ – krijgen mensen in deze situatie vooral boosheid over zich heen: ‘Het kán niet wat jij doet, dit hoort niet.’ En: ‘In goede tijden en in slechte tijden, weet je nog, je huwelijksbelofte?’, vertelt Anneke de Groot, mediator bij De Scheidingsbegeleider en gezinsvriendelijk scheiden.

“Dit oordeel nemen mensen met een zieke partner al mee in de fase waarin ze alleen nog maar dénken aan scheiden. Ze worstelen vaak jarenlang met schuldgevoelens voor ze de knoop doorhakken. En met de schaamte: waarom kan ik het niet volhouden? Het is taboe voor de omgeving, voor degene die wil scheiden én voor de zieke partner.”

Bekijk hier het gehele artikel, geplaatst in het weekblad Libelle.

 

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs