Goedkope scheiding, dure alimentatie

gezinsvriendelijk-scheiden-goedkoop-alimentatie

Goedkope scheiding, dure alimentatie

Twee cliënten hebben gevraagd of ik een kopje koffie kan komen drinken voor een kennismakingsgesprek, hoewel zij al gescheiden zijn. Beiden twijfelen aan de alimentatieberekeningen voor zowel de kinderen als de partner, nadat zij daar zelf nog wat onderzoek naar hadden gedaan. Zij wilden graag dat ik alsnog naar het dossier ging kijken en alles zou herberekenen ter controle. Via internet hadden zij online de scheiding kunnen regelen. Snel en goedkoop en zij waren het over alle zaken eens. De scheidingskosten bedroegen € 1.075,00 totaal. Uit de berekeningen was gekomen dat de man € 235,00 per kind per maand aan alimentatie moest betalen en voor zijn partner € 895,00 per maand. De kinderen waren op dat moment 1, 3 en 4 jaar.

Na bestudering van het dossier zag ik al snel dat de volgorde van de stappen niet helemaal logisch was. De berekeningen waren als eerste gemaakt, zonder dat er verder inzicht in de situatie van de cliënten was. De man ging na de scheiding 1 dag minder werken (wilde er graag voor de kinderen zijn) en de vrouw ging juist 1 dag meer werken. Dit was al bekend en de man en de vrouw waren het hierover eens. Deze gegevens waren niet meegenomen in het scheidingsproces.

Goedkope scheiding via internet te simpel

Alle herberekeningen zijn door mij gemaakt en dit heeft de cliënten € 1.295,00 gekost, inclusief 3 gesprekken en herziening van het ouderschapsplan en een aanvulling op het convenant. Onderstaand heb ik een versimpeld voorbeeld gemaakt van de teveel betaalde alimentatie. De man betaalde ongeveer € 65,00 per kind teveel (3 kinderen) en voor zijn partner betaalde hij € 268,00 teveel.

  • Het kind van 1 jaar krijgt 20 jaar lang € 65,00 teveel per maand = € 15.600,00
  • Het kind van 3 jaar krijgt 18 jaar lang € 65,00 teveel per maand = € 14.040,00
  • Het kind van 4 jaar krijgt 17 jaar lang € 65,00 teveel per maand = € 13.260,00

Totaal maakt dit een netto betaling van € 42.900,00 voor de kinderen, wat niet nodig is. De vrouw krijgt 12 jaar lang € 268,00 per maand teveel = € 38.592,00. Totaal maakt dit een bruto betaling van € 38.592,00 voor de partner, wat niet nodig is. De man geeft aan dat hij mijn rekening graag betaalt, gezien de besparing en hij vindt het jammer dat je zo makkelijk online kunt scheiden, zonder dat alle stappen worden gevolgd. Er wordt veel kennis verondersteld bij ouders of partners zelf, die er niet kan zijn, gezien de complexiteit.

Door de besparing en de aanpassingen van het convenant en het ouderschapsplan, hebben zij in overleg besloten om een rekening voor de kinderen te openen, zodat beide ouders kunnen sparen voor latere studiekosten en de man betaalt hiervan, door zijn hoge inkomen, het grootste gedeelte.

Goedkoop was in dit geval zeker duurkoop.

Stel alle vragen aan jullie scheidingsbegeleider die spelen en zorg voor een juiste volgorde van het scheidingsproces. Een stappenplan hoort onderdeel te zijn van het proces. Een scheiding is complex en niet jullie dagelijks werk. Wees hiervan bewust en voorkom onnodige kosten.

Deze cliënten gunden elkaar een nieuw leven en waren bezorgd over hun kinderen. Een enkele keer kan deze situatie aanleiding geven om alsnog in een scheiding met veel spanningen te geraken en dan ben ben je pas echt duur uit.

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs