Dag van de Scheiding of Dag van het Gesprek?

gezinsvriendelijk-scheiden-dag-scheiding-september

Dag van de Scheiding of Dag van het Gesprek?

Wist je dat de Dag van de Scheiding in het leven is geroepen door de vFAS? De vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators? Opvallende actie, vind je niet? In deze blog: mijn pleidooi voor deze dag of juist niet?

Sinds 2010 vraagt de vFas op de tweede vrijdag in september, de Dag van de Scheiding dus, aandacht voor scheidingen. Niet toevallig, dat dan weer niet. Want op 15 september 1796 (destijds de tweede vrijdag in september) werd in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken.

Waarom een Dag van de Scheiding?
Het doel van deze dag is om landelijk aandacht te vragen voor het belang van een deskundige begeleiding bij scheidingen. Opvallend dat deze dag door advocaten is ‘uitgeroepen’. Zouden ze daar belang bij hebben? En zouden ze sinds 2010 hun proces rondom echtscheidingen daadwerkelijk hebben verbeterd? Mijn stelling: maak er de Dag van het Gesprek van.

Ik pleit voor de Dag van het Gesprek
Want:

  • Hoe fijn zou het zijn om cliënten niet langer eenzijdig bij te staan? (Disclaimer: hiermee doel ik op het gros van de zaken en laat ik extremere situaties buiten beschouwing).
  • Hoe fijn zou het zijn om kinderen een gelijkwaardige stem te geven in het scheidingsproces, met een deskundige die er tijdelijk alleen voor de kinderen is en weer zorgt voor verbinding tussen ouders en kinderen?
  • Hoe fijn zou het zijn als familierechtadvocaten en advocaatscheidingsmediators cliënten die maar blijven procederen de deur wijzen?
  • Hoe fijn zou het zijn als advocaten en mediators mogen samenwerken in teamverband met andere specialisten? Uiteraard hebben ouders en kinderen hier ook iets over te vertellen.
  • Hoe fijn zou het zijn als zij (die advocaten en mediators) in begrijpelijke taal gaan communiceren met hun cliënten?

Echt praten

In mijn eigen praktijk merk ik dat veel van mijn cliënten na onze eerste gesprekken weer gaan daten. Door de inzet van het relatieonderzoek, onderzoeken zij samen hoe zij hier terecht zijn gekomen en bespreken zij wat zij willen leren voor de toekomst. Soms komt uit dat onderzoek dat scheiden beter is. Soms blijkt dat het uitspreken van verwachtingen de twee weer samenbrengt.

Stel elkaar de vraag: wat waren jouw verwachtingen van dit jaar? Zijn ze uitgekomen? En wat zijn ze voor het komende jaar, of de komende jaren? Kan ik iets doen om jouw verwachtingen waar te maken, en andersom? Kunnen wij dit samen?

Vandaar: liever een nationale Dag van het Gesprek. En wat mij betreft vieren we die elke dag.

Wat zou jij elke dag willen vieren met je partner?

P.S.: Soms is het niet zo makkelijk om met elkaar in gesprek te gaan, omdat angst voor de uitkomst een rol kan spelen. Dan ben ik er ook voor jullie. Veel stellen zijn jullie al voor gegaan om in gesprek te komen met elkaar en te daten. En wat wil jij? Een afspraak is zo gemaakt.

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs