Mijn ouders gaan uit elkaar. En nu?
Gaan je ouders uit elkaar? Dat doet zeer, dat begrijp ik. Het maakt je verdrietig of boos. Misschien wel woest! Ouders horen voor altijd samen te blijven. Jullie zijn toch een gezin!
Nu is de wereld ineens een gekke plek geworden. Want alles waar je vroeger op vertrouwde, lijkt weg te zijn. We snappen dat je daar onzeker van wordt, in de war.
Die gevoelens, die moeten een plek krijgen. Dat snappen wij hoor. Wij werken met mensen samen die jou daar bij kunnen helpen op een speelse manier. Tekenen, knutselen, wandelen, spelen met de hond of iets anders. Zeg jij maar wat fijn is.
Zo iemand noemen wij een kindbehartiger. Dus jij, en je broer of zus krijgen een eigen vertrouwenspersoon. Dat is iemand die naar je luistert. Die je helpt om te gaan met al die emoties en gevoelens.
Misschien heb je geen zin in een coach, wil je liever met rust gelaten worden. Snappen wij ook! Onthoud maar gewoon dat we er zijn als jij dat wilt. We staan klaar om naar je te luisteren. Of een potje met je te voetballen. Of een lekkere muffin met je te eten.
Oké, je ouders gaan scheiden. En nu?
Waarom gaan ouders scheiden?
Als je ouders uit elkaar gaan, dan betekent het dat ze niet langer met elkaar kunnen samenleven. Ze willen het wel, maar het lukt ze gewoon niet meer. Soms gebeurt dat. Dat is superdroevig. Want iedereen wil dat z’n ouders voor altijd bij elkaar blijven. Waarom lukt het jouw ouders dan niet?
Waarom het jouw ouders (en veel andere ouders) niet lukt, dat weten we niet precies. Maar ze hebben het wel heel hard geprobeerd, waarschijnlijk keihard.
Maar als niks meer helpt, als het geruzie of de spanning maar blijft duren, dan kunnen ouders het besluit nemen dat het beter is om uit elkaar te gaan. Zodat er weer rust en vrede komt, ook voor jullie als kinderen.
Een stem voor jou
De vertrouwenspersoon is ook iemand die opkomt voor jouw rechten en wensen. Want jij hebt vast wel dingen die je zou willen zeggen. Ideeën over wanneer je bij wie woont bijvoorbeeld. Mag je huisdier mee verhuizen? Kun je blijven sporten waar je nu sport?
Die dingen, die zal de vertrouwenspersoon namens of met jou aan je ouders vertellen. Zo wordt jij ook betrokken bij het maken van de afspraken. Want er moet veel geregeld worden. Dingen die ook jou aangaan, zoals het gezinsplan.
Sommige dingen veranderen nooit
Toch is er nog veel dat blijft bestaan, ondanks dat je ouders uit elkaar gaan. Jouw liefde voor jouw ouders bijvoorbeeld. En de liefde van jouw ouders voor jou. Dat gaat nooit over. Vergeet dat niet!
Weet je wat ook blijft bestaan? Jullie gezin. Want ook al gaan je ouders uit elkaar, ze blijven samen jouw ouders. Dat betekent dat ze nu en in de toekomst voor jou blijven zorgen. Dat doen ze weliswaar apart van elkaar en wel in goed overleg.
Ons werk is om te zorgen dat je ouders nu en ook na de scheiding goed met elkaar in overleg blijven. Zodat jullie gezin kan blijven samenwerken in de toekomst. Bijvoorbeeld bij belangrijke beslissingen en gebeurtenissen. Over een nieuwe school, wanneer je een diploma haalt of op je zestiende alleen op vakantie wilt. Misschien wil je die vette tattoo wel?
Gezinsplan
Je ouders maken, ook in overleg met jou, afspraken over de zorgregeling voor jullie gezin. Wanneer zorgt papa en wanneer zorgt mama voor jou. Die afspraken leggen we met z’n allen vast in een officieel document: het gezinsplan (ook wel ouderschapsplan genoemd). Dat plan gaat naar de rechter. Die moet het goedkeuren! Want iedereen vindt het belangrijk dat jij ook na de scheiding goed en liefdevol verzorgd wordt.
Gaan je ouders scheiden? Vraag mijn hulp
Wil je een luisterend oor en graag met ons praten? Of zoek je iemand die zorgt dat je ouders ook eens naar jou luisteren? Vraag dan aan je ouders of je contact met ons mag opnemen. Wij staan voor je klaar!
Ben je ouder dan 16, dan heb je hun toestemming niet nodig. Dan mag je zelf contact met mij opnemen. Bel 06 45 71 14 01 of mail naar Yvette: yvette@gezinsvriendelijkscheiden.nl. Je bent super super welkom!
Oh ja, wij vinden dat elk kind altijd contact op mag nemen. Want jij als kind hebt ook rechten, hoe oud je ook bent. Soms kan opa of oma jou ook helpen.