Ziekte en scheiden

gezinsvriendelijk-scheiden-ziekte-taboe

Ziekte en scheiden

Ziekte en scheiden: voor sommige mensen is de titel van dit blog waarheid geworden en voor sommige mensen levert het angstgevoelens op. Het komt meer voor dan wij denken en vaak krijg ik de vraag, hoe dit kan? Het is toch in voor- en tegenspoed?

Dat is een belofte die partners elkaar geven bij hun huwelijk, geregistreerd partnerschap of bij het samenwonen en op dat moment is de intentie bij beiden om dit ook te doen. Deze belofte past bij het moment waarop je deze uitspreekt en hoe jullie dan zijn. Velen staan dan volop in het leven, willen carrière maken, misschien kinderen, nog wat studie, reizen en veel andere dromen over de toekomst.

Impact ziekte op jezelf en je omgeving
Over het algemeen dromen wij niet van ziekte en al helemaal niet van ziektes die ons karakter, lichaam en leven veranderen. De impact is groot voor diegene die ziek is en voor het gezin eromheen. Niemand heeft hierom gevraagd en alles wordt op zijn kop gezet. Degene die ziek is, komt in de wereld terecht van dokters, medicijnen, informatie, opnames, ziekmeldingen en er kan een sociaal isolement ontstaan. Het sociale leven van het werk vervalt, er is minder energie voor leuke uitjes en koffiedrinken met vrienden of vriendinnen. Even bijkletsen aan de telefoon kan al (te) vermoeiend zijn.

De partner die niet ziek is, komt eveneens in deze wereld terecht, naast alle andere activiteiten die door blijven lopen. Het huishouden, werk, verjaardagen, zorgen voor de partner, meegaan naar het ziekenhuis en nog veel meer. Door al deze dubbele taken worden de “niet-zieke” partner en de andere gezinsleden langdurig overbelast. Kinderen worden aangesproken op hun flexibiliteit en krijgen niet altijd de ruimte om kind te blijven en/of met hun verdriet om te gaan.

Ziekte en scheiden
Als beide partners of één van de partners het besluit nemen om te gaan scheiden, worden zij nogal eens nagewezen en veroordeeld door hun omgeving. Iedereen heeft een mening en roept direct: Het is in voor- en tegenspoed!

Als scheidingsbegeleider ben ik blij wanneer ik deze mensen bij dit proces kan begeleiden en mijn eigen ervaring hierin mee kan nemen. Soms is er contact met mensen uit hun omgeving, omdat zij niet weten wat zij kunnen doen. Mijn advies is dan altijd: bel ze even op en zeg eerlijk dat je het eng vindt en niet goed weet wat je wilt of kunt zeggen. Dat is al een opening voor een gesprek zonder oordeel. Geef aan dat je ze steunt en vraag waar zij op dit moment behoefte aan hebben.

De slogan: “Opgeven is geen optie”, geldt niet alleen voor de zieke, deze slogan geldt zeker ook voor hun omgeving. En toch is opgeven en kiezen voor het inslaan van een andere weg soms de enige optie. Deze beslissing wordt niet tussen neus en lippen door gemaakt en daar gaat heel veel verdriet, boosheid, frustratie en verwarring aan vooraf.

Deze blog, heb ik in 2015 geschreven om geld in te zamelen voor AlpeDu6Toppers en dat is gelukt. Voor iedere like van pagina heb ik geld overgemaakt. Uiteraard mag je nog steeds  Gezinsvriendelijkscheiden.nl op Facebook liken en delen, om nog meer gezinnen te bereiken die ondersteuning nodig hebben tijdens hun scheidingsproces.

Ik wens iedereen een gezonde en liefdevolle toekomst met perspectief en opties.

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs