Een prachtig ouderschapsplan

gezinsvriendelijk-scheiden-prachtig-ouderschapsplan

Een prachtig ouderschapsplan

Elke dag denk ik aan 1 zinnetje, gehoord in mijn praktijk. Wat een enorme impact op mij en op het ouderschapsplan (lees gezinsplan).

Bestaan perfecte ouders?

Aan de keukentafel bij twee jonge ouders thuis, zie ik letterlijk en figuurlijk de afstand tussen deze twee prachtige mensen. Zij hebben hulp nodig bij het opstellen van het ouderschapsplan en de afwikkeling van hun samenwoning. Hij is al verder in het proces en wil vooral de “zakelijke” kant goed afwikkelen en omzeilt zijn emoties. Zij is intens verdrietig en haar emoties vliegen van links naar rechts. Beiden zien op hun eigen manier door de bomen het bos niet meer in het donkere land van de scheidingen.

Hij raakt enthousiast over mijn stappenplan, dit geeft overzicht en houvast hoe de hele scheiding stap voor stap wordt doorlopen met elkaar. Overzicht is voor hem nu even belangrijk en hij geeft ook aan dat dit duidelijkheid geeft. Zij raakt nog meer geëmotioneerd omdat er ruimte en aandacht is voor haar verdriet in het gesprek. Ik laveer op alle golven mee en dan hoor ik een zin die mij altijd bij zal blijven:

De moeder zegt in al haar verdriet en teleurstelling over de relatie: “het mag NOOIT een vraag van de kinderen zijn in de toekomst, welke ouder aanwezig zal zijn bij de voor hen belangrijke momenten. Wij zullen er altijd samen zijn”.

Dit is ook het moment dat zij elkaar weer vinden en dit allebei onderstrepen in het gesprek. Deze zin raakt mij zo diep en weerspiegelt de liefdevolle band die deze ouders met hun kinderen hebben. Al deze liefde voor hun kinderen komt terug in hun ouderschapsplan en het is mooi om te lezen dat zij elkaars kwaliteiten kennen en dit als een waardevolle aanvulling op het leven van hun kinderen zien. Zij denken vanuit de gedachtegang van hun kinderen en het is voor mij bijzonder om de komende jaren onderdeel van hun gezinsleven uit te mogen blijven maken.

In het gezinsplan beschrijf ik altijd hoe ik de ouders heb ervaren in hun beleving naar de kinderen toe en 1 kleine zin wil ik graag met jullie delen:

“Zij zijn beiden een goed voorbeeld voor andere ouders om zich te kunnen verplaatsen in de wensen van de kinderen en als ouder op een liefdevolle manier naar de situatie nu en de toekomst te kijken”.

Dit zijn losse fragmenten uit meerdere gesprekken en voor mij is elk scheidingsproces weer bijzonder, omdat elke ouder vanuit zijn liefde voor het kind stappen kan maken en ik onderdeel van hun groei mag zijn.

Perfecte ouders bestaan niet! Liefdevolle ouders wel!

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs