De schaduwkant van mediation

Anneke-de-Groot-team-gezinsvriendelijk-scheiden.nl

De schaduwkant van mediation

https://fd.nl/fd-persoonlijk/1383563/de-schaduwkant-van-mediation

Om maar met de deur in huis te vallen. Een scheiding zonder (vervelende) financiële consequenties, ben ik in mijn praktijk nog niet tegengekomen. Het stuk vind ik zelf wat kort door de bocht en onderstaand geef ik – zoals je ondertussen van mij gewend bent – graag mijn visie.

Het is inderdaad een misvatting dat een mediator een scheiding kan regelen. Hier is meer kennis voor nodig, vooral op juridisch, financieel, fiscaal en emotioneel vlak. Wat vervelend is, is als de mediator onbewust onbekwaam is. De opleiding familiemediator is immers afgerond. Stellen die uit elkaar gaan, weten niet dat één van de eisen van de MfN is, dat je maar 3 scheidingen per jaar hoeft te doen om in het register te mogen blijven. Oeps. Dat klinkt als een hobby en niet als een fulltime job.

Belang van het intakegesprek
Het intakegesprek is bedoeld om inzichtelijk te maken wie wel of niet mee wil werken. Helaas zijn er genoeg mediators die dit gratis doen, snel alle papieren laten tekenen en jij zit vast als cliënt. Dan heb je niet meer de energie om de mediation te verbreken en vaak ook niet het lef. Er is al zoveel chaos en toch moet je de mediation wel beëindigen. Het is jouw scheidingsproces en je kunt het in principe maar één keer goed regelen.

Bij ons duurt een intakegesprek twee uur, daar betaalt de cliënt zelf  één uur aan mee. Dan kan ik in alle rust de wensen, zorgen en eisen in kaart brengen. We maken een tijdschema met elkaar en als één van hen zich na drie gesprekken niet aan de afspraken houdt, dan gaat dat ook niet gebeuren en beëindig ik de mediation. In alle jaren is dat vier keer voor gekomen.

Conflicthantering?
In het stuk staat, dat stellen voor mediation kiezen, omdat zonder conflict uit elkaar gaan het prettigst is. Mediation is gestoeld op conflicthantering toch? Wat een verschrikkelijk woord trouwens. Werken vanuit verlies, rouw, out of the box denken, brainstormen, brengt zoveel meer voor de aankomende ex partners.

Rol van de rechtsbijstandsverzekering
Het is waar dat rechtsbijstandsverzekeringen alleen de MfN mediator vergoeden, die het convenant moet opstellen van de verzekeraar, en zich er op financieel en fiscaal vlak niet mee mag bemoeien. Een convenant bestaat voor 90% uit financiële afspraken die jouw toekomst bepalen. Dit staat haaks op elkaar en jij als klant, hebt weer geen idee. Je hebt dus een convenant op zak en waardeloze financiële afspraken en vooral de fiscale paragraaf is een drama.

Duur van de mediation
Alexander Leuftink spreekt in dit stuk dat je een scheidingsmediation in drie tot vier maanden moet kunnen afronden. Soms lukt dat en regelmatig zijn wij afhankelijk van de informatie van accountants, boekhouders, pensioenmaatschappijen en verzekeringsadviseurs.  Het blijft tenslotte maatwerk. Graag hoor ik hoe hij dit doet. En soms hebben de stellen zelf wat tijd nodig. Het is daarnaast mijn ervaring dat niet elke vFAS advocaat uitgebreide fiscale kennis heeft. Het gaat juist om de samenwerking met elkaar.

Overlegscheiding (onnodig duur eerlijk gezegd en daardoor niet voor iedereen betaalbaar)
De overlegscheiding passen wij heel soms toe. Wij werken samen met een vFAS advocate, financieel/fiscaal expert en een kindbehartiger. Als wij met elkaar aan tafel moeten (wat zelden voorkomt) dan betaalt de cliënt bij ons, nog steeds maar één uurtarief.

Financiële afspraken tijdens het scheidingsproces maken
Leuftink geeft in het stuk tevens aan dat het geld dat binnenkomt nog gedeeld moet worden tijdens het scheidingsproces. Dat is wat kort door de bocht. Wat is de relatie tussen stellen en wat zijn hun afspraken?

 

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs