De grote scheidingsgolf na de zomervakantie

Scheidingsgolf-tips-gezinsvriendelijk-scheiden

De grote scheidingsgolf na de zomervakantie

Elk jaar na de zomervakantie is het weer zo ver: een toename van scheidingen. Tenminste, volgens de berichten in de media. Luisterend naar alle gesprekken in september en oktober, snap ik het ook wel.
Herken je het – tikkeltje aangedikte – verhaal in dit blog?

Zijn voorbereiding
Vol verwachting kijkt hij toe hoe zijn lieve partner die spannende bikini inpakt. In gedachten ziet hij haar al liggen op het strand, ontspannen, beetje zwemmen, boekje lezen, eind van de middag eerste glaasje wijn. De kinderen hebben genoeg speelkameraadjes en zijn zo moe van het buitenspelen de hele dag, die gaan vast op tijd naar bed. De avonden strekken zich voor hem uit en oh, wat zullen ze samen genieten. De klad was er toch een beetje ingekomen en de intimiteit stond op een laag pitje.

Gaat helemaal goed komen in de vakantie. Weg van huis, weg van alle beslommeringen. Zijn verwachtingen zijn hooggespannen. Nog even de route checken, papieren bij elkaar zoeken, wat kleding neerleggen – want hij mag natuurlijk niet zelf zijn koffer inpakken – opladers mee voor de telefoon en tablets en op tijd naar bed. Kunnen we lekker vroeg vertrekken, denkt hij met een glimlach.

Haar voorbereiding
Wat willen de kinderen allemaal meenemen? Broodjes en drinken voor onderweg, boodschappen nog checken, koelkast uitruimen, koffers van iedereen inpakken, doorgeven aan (schoon-)ouders waar ze verblijven. Moet er nog zo’n automatische lamp aan? Wie geeft de planten water, wie pakt de post op en gaat de goudvis het wel overleven? Oh, wacht, niet vergeten om spelletjes mee te nemen?

Waarom toch elk jaar weer die stress van een vakantie, terwijl ze in principe het hele huishouden verplaatst. Gaat ze weer met het hele spul, zucht. Diezelfde camping, want het is er zo leuk voor de kinderen – hij haalt ’s morgens de broodjes voor het ontbijt – en dat is het dan ook wel. Denkt hij ’s avonds zeker ook nog dat ik zin heb. Ik was, zorg voor de kinderen, kom niet aan mijn boek toe, kook, ruim op, zorg voor hapjes voor alle camping-buren die langskomen en zal blij zijn als het hele vakantiegedoe weer voorbij is.

En dan?
Ze kijken elkaar aan in mijn praktijk en zijn doodmoe. Voor allebei was de vakantie niet wat ze ervan hadden verwacht. Spanningen, ruzie, teleurstelling. De relatie lijkt wel uitgebloeid. Hoe is het in vredesnaam zo ver gekomen? Geen van hen heeft verwachtingen uitgesproken en ze hebben allebei niet doorgehad wat de behoefte van de ander was.

Hij had gehoopt op meer intimiteit en verbinding. Zij had gehoopt op meer rust, meer evenwicht in de taakverdeling en daarná meer verbinding en intimiteit. Hoe pak je dat nou aan?

8 tips voor een fijne vakantie:

  • Spreek naar elkaar uit wat je verwachtingen zijn. Is je behoefte rust? Leg dan aan de ander uit wat rust voor jou betekent.
  • Verdeel de taken. Wie doet wat?
  • Plan een moment, of dag(deel) voor jezelf. Wanneer kom je echt los van alles?
  • Bespreek met de kinderen wat hun wensen zijn.
  • Deel taken uit aan de kinderen. Ze kunnen prima de tafel dekken, afruimen, zwemkleding uitspoelen, of hun eigen bed opmaken.
  • Spreek een paar dagen af waarop iedereen doet wat de ander heel leuk vindt. En daar mag niemand over zeuren. Zo heeft iedereen iets over de vakantie te zeggen en kun je verrast worden door de wensen van iemand anders.
  • Spreek op een van de dagen een budget af. Voor dat geld moet die dag ontbijt, lunch, diner en een activiteit worden geregeld. Op die manier leren kinderen met geld om te gaan op een leuke en speelse manier. En is er aan het eind van de dag alleen nog geld over voor een ijsje? Dan mag jij ook niet zeuren.
  • Plan een ja-dag. Een hele dag waarop je alleen maar ja mag zeggen op alles wat de ander vraagt. Hiermee geef je vertrouwen en leren kinderen (en volwassenen) om afwegingen te maken. Want als jij nu ja gaat zeggen tegen je kind of je partner, dan moet hij of zij ook ja zeggen op jouw vraag. Spannend!

Wij wensen jullie een fantastische zomer en lukt het nu even niet om met elkaar het gesprek te voeren? Dan staan wij ook voor jullie klaar, want geen scheiding is de beste scheiding.

Bel met Anneke op 06 – 29 477 394 of stuur een e-mailbericht naar info@gezinsvriendelijkscheiden.nl of maak gebruik van ons contactformulier.

Deel dit artikel

Bekijk meer Blogs