Na mijn scheiding in 2007 wist ik dat het begeleiden van een scheiding beter kon. Wat heb ik de aandacht voor mijn emoties en het verlies gemist, uitleg over de toekomst en wat betekenden de afspraken die nu werden gemaakt. Het scheidingsproces werd hierdoor nog zwaarder.
Hoe kon het nu toch gebeuren dat ik alles kwijt was na 25 jaar gewerkt te hebben? Geen huis, geen geld, de spaarrekening leeg en wel huwelijkse voorwaarden. Toch niet zo goed geregeld of te goed voor de andere partner? Hier zat natuurlijk mijn eigen verantwoordelijkheid en de regel ‘liefde maakt blind’ was op mij zeer van toepassing.
Wat doe ik met mijn kennis?
Ik wilde geen ervaringsdeskundige worden, wel een opgeleide deskundige. Want mijn eigen ervaring is gericht op mijn emoties en behoeften en niet die van jou. Een ervaring zegt niets over de kennis en kunde van iemand. Vanuit mijn jarenlange ervaring in Personeel & Organisatie was ik gewend om met gezinnen te werken, wilde ik mij meer specialiseren in scheidingen met spanningen en zo ontstond er een wens om gerichte opleidingen te volgen:
Wat kan beter?
Door het begeleiden van al die gezinnen merkte ik op dat zij vastliepen in hun emoties, een ouderschapsplan gaf veel stress en strijd, de wettelijke regelgeving was complex, fiscaal is het soms net even anders en dan ook nog luisteren en praten met de kinderen. Dat moet anders kunnen toch? Hoe blijft de rust bewaard? En zo heb ik nazorg, het tijdelijke gezinsplan, het gezinsgesprek, Intuïtieve Gespreksvoering, de relatietijdlijn van partners, de relatiecirkel en Gezinsvriendelijk Scheiden ontwikkeld. Eerst aan de slag met de ouders en kijken wat voor hen kan werken. De onzekerheid van de toekomst mag eerst aandacht krijgen.
Podcast
Samen met Carly Timmerman van bureau Carbon heb ik een podcast ontwikkeld gericht op meer informatie over het uit elkaar gaan. Hierin komen alle zaken aan bod over scheidingen, relaties, taalgebruik en nog veel meer. Regelmatig hebben wij gasten die zelf ook bijdragen aan het verbeteren van het scheidingsklimaat in Nederland (dat kan echt beter) en beantwoorden wij graag de vragen van de luisteraars. Misschien zit er een fijne aflevering voor jou bij? Klik hier als je meer wilt horen van Anneke en Carly.
Maatwerk of één methode?
Soms heeft het ene gezin meer baat bij nazorg en het andere gezin meer baat bij de gezinsgesprekken. Van alle opleidingen, ervaringen en opgebouwde kennis, beweeg ik mee met het gezin en kijk wat nu bij hen past. De gezinnen hebben mij vooral geleerd dat maatwerk belangrijk is. Tot nu toe is er geen methode die op alle gezinnen toegepast kan worden. Hier ben ik zelf ook huiverig voor. Men komt dan terecht in het volgen van vragenlijsten, fases doorlopen en het luisteren is dan niet meer de hoofdzaak. De focus komt te liggen op de volgende vraag en dan mis je de aansluiting met de ouders in het gesprek. Liever een luister- dan een spreekkamer.
Hoe werk ik?
Ik werk vanuit intuïtie en het meebewegen met “mijn” gezinnen in de gesprekken geeft rust en resultaat. Het wordt ook als zeer prettig ervaren dat ik van alle facetten van de scheiding kennis heb en hierdoor blijven er geen vragen onbeantwoord. Mijn rol ‘advocaat van de duivel’ speel ik volgens mijn cliënten met verve.
Wie ben ik?
Regelmatig hoor ik van ouders dat zij mij als betrokken, open, direct, kundig en zonder poespas ervaren. Mijn geheugen als een olifant vinden zij fijn in de gesprekken met elkaar en zij voelen dat het geen kunstje is. De kinderen geven vaak aan dat zij alle emoties mogen bespreken, hun zorgen en wensen mogen delen, dat het fijn is dat zij met Mariëlle en Anneke ook zo hard kunnen lachen en leren dat het altijd en/en is.
Ben ik alleen bezig met scheidingen?
Nee, ik werk ook met partners die twijfelen of scheiden de enige optie is. Soms komen er partners een lang weekend in onze vakantiewoning De Walnoot om de relatietijdlijn te bespreken en door middel van drie coachingsgesprekken meer inzicht in hun relatie en patronen te krijgen. Zij ontwikkelen hierdoor ook tools om op basis van de Geweldloze (Verbindende of Liefdevolle) Communicatie elkaar beter te horen en hun verwachtingen uit te spreken. Wat mooi om dan later te horen dat deze partners weer daten met elkaar en de verliefdheid voelen voor elkaar.
Mijn gezinssituatie
In 2015 ben ik getrouwd met mijn grote liefde Rob en hij heeft twee fantastische dochters (mijn liefdochters). Deze twee meiden hebben een hele leuke moeder en met elkaar wonen wij de mooiste momenten voor “onze” dochters bij. Voor mij was het compleet nieuw om onderdeel van een aangepast gezin te worden. Iedereen moest zich aanpassen aan mijn komst en vice versa. Dat is met vallen en opstaan gegaan en vooral met veel liefde voor en lachen met elkaar. Zelf heb ik hier gelukkig met mijn medecursisten tijdens alle opleidingen over kunnen praten, want het is echt ingewikkeld zo’n aangepast gezin.
Wat doe ik in mijn vrije tijd?
Fietsen, lezen, yoga, koken, eten en genieten met vrienden en familie. Het door blijven ontwikkelen om het voor gezinnen in scheidingssituaties nog overzichtelijker, rustiger en liefdevoller te maken, is een levenswerk geworden.
Scheiden met kinderen, dat vraagt om afspraken die nu en in de toekomst stand houden.
Ik ben gespecialiseerd in scheidingen met gezinnen en zet mij in om het gezin zo goed mogelijk en duurzaam door de scheiding te loodsen. Voor nu en voor later.
Want scheiden kan altijd beter. Zachter. Gezinsvriendelijker.
Copyright 2023 © Gezinsvriendelijk Scheiden | Site: Impression